Nate/fuge sprekker i gammelt tregulv

Vi har et solid og pent gammelt tregulv, men med til dels store sprekker mellom plankene. Tidligere eiere har fylt på med en eller annen form for fyllmasse, men denne sprekker opp. Etter litt research har vi funnet ut at nating med Tec7 kan være en mulighet, men vi er litt usikre på hvordan vi eventuelt skal gå frem. Vi har tenkt til å fjerne gammel fyllmasse og annet som ligger i sprekkene, men hva gjør vi så? Vi har funnet en god beskrivelse på fremgangsmåte, men er usikre på om vi virkelig må følge denne til punkt og prikke.

  • Er det nødvendig å prime først?
  • Må vi bruke fugetep i sprekkene før vi fyller på med Tec7?
  • Må vi slipe gulvet etter fuging/nating (gulvet er i god stand og det er egentlig ikke nødvendig å slipe gulvet ennå)?
Vist 6602 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Ja, det går an å fuge sprekkene, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Dessverre gir ingen av metodene et helt perfekt resultat, så du bør vurdere om du skal gjøre noe eller la det være som det er.

Natingen som er beskrevet i databladet er beregnet for nating av gulv når du øsnker f.eks et skipsgulvutseende. For å oppnå lengst levetid på arbeidet som blir gjort bør du følge produsentens anvisnining. Denne natingsteknikken baserer seg på sliping for å få en fuge som er på høyde med gulvet.

Vi har laget en artikkel om dette tidligere. Så jeg har hentet ut denne teksten.

Mange synes sprekker er noe av sjarmen med et gammelt gulv. Men hvis sprekkene er av såpass størrelse, er det forståelig at du ønsker å kamuflere dem. Selv om resultatet aldri vil bli helt usynlig, kan du få mye mindre markerte sprekker. Her er noen fremgangsmåter:

Bruke avslipt treverk
Noen sliper gulvet og blander den flisen de får med lim, for så å putte denne massen ned i sprekkene. Dette gir et resultat som er ganske likt treverket i farge, men det er dessverre lite holdbart. Massen vil bli hard og uelastisk, og kan fort sprekke etter hvert som treverket beveger seg. Dette er derfor en lite anbefalt metode.

Parkettkitt og Tec7
Det finnes andre produkter som er mer elastiske, og som derfor er bedre egnet til tregulv. Dette kan for eksempel være ulike parkettkitt og Tec7, som begge vil bevege seg i takt med treverket og dermed ikke skape de samme sprekkdannelsene. Disse produktene finnes i ulike farger, men det kan være vanskelig å finne en nyanse som er helt lik gulvet ditt.

Du kan også få problemer med å få fargen i behandlingen du skal påføre gulvet etterpå til å trekke inn i disse produktene. En olje vil for eksempel ikke trekke inn, og du vil kunne få en fargeforskjell. Et alternativ er å bruke en beis, som sannsynligvis vil trenge bedre inn i massen, men heller ikke her er du garantert et godt resultat.

Siden du skal lysne gulvet, kan det derfor lønne seg å velge en masse i en lysere nyanse enn treverkets naturlige farge. Det kan hende at Tec7 i beige vil passe i fargen. Ellers kan du være heldig i finne en parkettkitt i riktig furufarge. Her må du nesten bare prøve deg frem.

De to produktene oppfører seg noe forskjellig når de påføres. Parkettkitt vil krympe mer enn Tec7. Du kan derfor være litt mer raus med denne behandlingen når den påføres, og det gjør ikke noe om den blir noen mm over gulvflaten – dette vil sannsynligvis falle sammen. Det kan også hende du må gå over med parkettkitt flere ganger.

Tec7 fungerer mer som en slags silikon, og vil ikke krype på samme måte som kitt. Du kan derfor glatte dette produktet under påføring.

Skjære til nytt treverk
Et tredje alternativ er å skjære til treverk så store som sprekkene, og dytte de nedi. Dette vil naturligvis synes, men ikke like godt som sprekkene. Og det vil gi en jevn overflate i noenlunde samme farge. Det skal godt la seg gjøre å få akkurat samme nyanse på 80 år gammel furu som på ny, men på sikt vil fargen bli likere.

Denne metode gjøres ved å måle bredden på sprekken, kjøpe lister eller annet treverk i furu som har omtrent denne bredden, påføre trelim, og dytte det nedi. Treverket bør stå litt over gulvflata, så du har litt å gå på når du sliper overflaten jevn etterpå. Når dette er tørt kan du behandle gulvet med den behandling du ønsker.

Fremgangsmåten kan fungere helt ned til noen millimeter, men det er enklere jo bredere sprekken er. Derfor spørs det om du blir nødt til å la de minste sprekkene være igjen.

Takk for raskt og godt svar! Sprekkene er sjarmerende nok, men noen ordentlige støv- og partikkelsamlere.

Annonse

Nye bilder